474 Komen

KERTAS 3 SEJARAH SPM

UNTUK PERKONGSIAN ILMU…KERTAS 3 SEJARAH  AKAN  BERMULA PADA 2013

Kertas 3 SPM 2013

CONTOH TUGASAN

Contoh Tugasan Khusus

Pembentukan Msia

contoh-contoh soalan:

item satu-bab 1

item dua-bab 2

item 3- bab 3(soalan)

item 3-bab 3(jawapa

item  4- bab 4

item 5- bab 5

item 6 bab 6( s0alan)

skema bab 6 kertas 3

sejarah kump7

Skema bab7

Tajuk Umum Tugasan-Bab 8

item bab 9

Bab 10 , Kumpulan 10 PEMBENTANGAN

Bab 10 , Kumpulan 10


About these ads

474 comments on “KERTAS 3 SEJARAH SPM

  1. salam cg sy nak tnye mcm mne nak buat esei tentang cabaran menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju dari aspek persaingn ekonomi dnia/kenaikan harga brngan dunia/kurang tenaga kerja mahir/perpaduan kaum/teknologi rendah/kadar penggangguran tnggi/masalah kemiskinan/gjala sosial…tq

  2. nanti cikgu masukkan contoh jawapan k….

  3. terima kasih cikgu….

  4. assalamualikum.cg boleh tk bg cnh kertas 3 sejarah tuu…tq

  5. bole bagi jawapan diatas cepat sikit boleh?

  6. contoh yang cikgu beri tu contoh kertas 3 la..beserta jawapan…masa exam boleh buka buku….dan bawa bahan dalam exam…

    • cikgu ,sy nak tanya hari sebelum exam paper3 sejarah ini kena cari huraian tentang tajuk yang diberi dlm bku rujukan atau bukuteks

  7. kalau soalan keluar berkaitan kerajaan agraria dengan kerajaan maritim macam mana nak jawab???

  8. salam. cg mahfuzah.terima kasih bahan format baru sejarah kertas 3.kini baru saya dapat maklumat dan ilmu.terima kasih cg.semoga usaha cg diberkati Allah s.w.t.

    • saya jugak nak ucapkan terima kasih kat cikgu kerana bg maklumat ni walaupun cikgu di sek dah bgitau tapi saya x faham.. thanks cikgu.. semoga cikgu murah rezeki.. cikgu doakn saya dpt straight ‘a’ dlm semua exam ye… thanks cikgu…

  9. Bolehkah cikgu memberi contoh soalan serta jawapan untuk bab3-(Agraria dan Maritim) ???????? Saya sangat memerlukannya.

  10. cikgu cikgu cikgu, saya nak tanya, esok saya ada exam sejarah paper 3 ni. Lepastu tajuknya tentang bab 3 -tamadun awal tu.. kalau saya print lepastu bawa masuk periksa sebagai panduan boleh ke cikgu ???

    • boleh..memang boleh bawa masuk dalam peperiksaan…..itu yang ditaklimatkan kepada cikgu….buku teks pun boleh…

  11. OH OK, Izinkan saya pinjam hhehe :P Terima kasih cikgu :)

  12. salam.., ckgu mcm mne nk cari mengenai mengaplikasikan atau langkah2 utk mnjayakan konsep 1malaysia hubungkait kandungan piagam madinah ..?? tolong saye tak tahu nk cari mcm mne…

  13. Cikgu , soalan ni jawab dalam essay atau folio ?

  14. Terima Kasih Cikgu sbb bg saya cnth jwpn ntuk bab 2…^^

  15. cikgu2 saye pnye soalan ‘huraikan sejarah kerajaan awal di asia tenggara dan menghubungkaitkannnya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini” mne sye na dapat jwpn cikgu ? cikgu ade contoh jawapannye tak ?

  16. Assalammualaikum cikgu,
    saya pelajar daripada sarawak. saya ingin dapatkan contoh yang sesuai dan tepat bagi kertas 3 sejarah SPM. Tambahan pula, kami di Sarawak masih kurang jelas mengenai kertas tersebut. Harap cikgu memberi respon positif terhadap permintaan saya.

  17. cikgu2 saye pnye soalan ‘huraikan sejarah kerajaan awal di asia tenggara dan menghubungkaitkannnya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini” mne sye na dapat jwpn cikgu ? cikgu ade contoh jawapannye tak ?

  18. ckgu sy nk cnth jwpn spm sej thn lpz

  19. saya yusrina yaacob dari smk sertik ,pahang…..ingin bertanya details tentng sejarah kertas 3 ini …..jika sejarah dapat D kira lulus ke????

  20. salam cikgu , boleh tak bagi isi mengenai tajuk pengaruh agama hindu dan buddha dalam kerajaan awal dan menghubungkaitkannye dengan warisan negara kita ?? kalau boleh secepat yg mugkin sebab sy exem 9 julai ..

  21. terima kasih cikgu. sayang cikgu ;)

  22. kertas esei sejarah tu .. npe smpai 3 jam nak buat .. huhu mesti susah sngt kan ..

  23. Cikgu, boleh saya tanya adakah ada contoh dan jawapan kertas 3 untuk semua bab macam tingkatan 4 untuk sejarah tingkatan 5 ?

  24. salam ckgu.sya nk tnya ssah ke x paper 3 spm?

  25. boleh cikgu cari untuk saya jawapan paper 3 tentang kerajaan agraria

  26. salam.cikgu bleh bagi cntoh soalan dan nota.
    trima kasih.

  27. pembentukan tamadun awal di asia tenggara dapat dibahagikan kepada kerajaan agraria dan maritim.pembahagian ini berasaskan kpd kedudukan geografi dan sosioekonomi….boleh cikgu cari utk saya jawapan ini?

  28. cikgu boleh tolong beri contoh esei kertas tiga .

  29. cg ada tak c0ntoh untuk huraian dia bg bab3 tinkatan 4 untuk nilai and rumusan?

  30. boleh ke bawak masuk print skema dlm dewan periksa?

  31. Ckg, tumpang tanya, ade x skema jawapan utk bab 3 ting 4 ttg soalan kbkk yg berkaitan agraria dan maritim?

  32. salam..sy sirawati..guru sejarah dari perak…sy dah download soalan cikgu..terima kasih banyak2…sangat2 membantu saya sebab disini belum ada pelaksanaannya lagi..

  33. klu ada ape2 lagi nanti blh la share lagi..kami disini mmg takde ape-ape lagi…

  34. terima ksih cgu..ia memudahkan sy..:D

  35. cikgu, cikgu ada tak skema jawapan untuk bab3 form 4 yang berkaitan dengan pengenalan dan bentuk-bentuk kerajaan awal

  36. assalamualaikum cikgu sejarah open book test ka yg dpat bntu kmi tuk lulus?ada ka nnti spm 2013 soalan ny akan ssah?

  37. thank you teacher,,this blog is very useful :)

  38. selamat sejahtera. cikgu blh tahu tentang kertas 3.

  39. bolehkah ckgu bagi jwp :Bagiamanakah kita manfaatkan kedudukan yang strategik di nusantara bagi kemajuan negara

  40. CIkgu ada soalan bab 1 lagi tak ????

  41. salam cikgu, sya nak tanya macam mne nak buat esei tentang bagaimana kita memanfaatkan kedudukan Malaysia yang strategik di nusantara untuk kemajuan negara???

  42. TERIMA KASIH CIKGU :D

  43. ckgu…boleh tak kalau ckgu bg cnth jawapan bagi bab 6..tema 8.3 pembentukan kerajaan islam dan sumbangannya…..

  44. cikgu ,cikgu kata tak susah tapl utk kami susah saNGAT……………………….

  45. assalamualaikum , cikgu . cikgu tolong saya boleh ? saya kalau boleh nak jawapan utk soalan ni tamadun awal asia tenggara yang berkaitan dengan kerajaan agraria dan maritim yang telah membantu dalam proses pertumbuhan Malaysia serta rintangan dan cabaran bagi menjayakan Malaysia sebagai sebuah negara pesat dari segi politik, ekonomi dan sosial

  46. cikgu kertas 3 susahkah?

  47. cikgu kertas ini ada keluar soalan dari buku teks tingkatan 4?

  48. cikgu sekarang i baca di pusat latihan mlvk tahun depan i masuk sekolah. i susahkah masa exam kertas 3?

  49. salam. terima kasih atas segala maklumat tentang sejarah kertas tiga. saya juga guru sejarah. nak minta tolong cikgu sikit. saya bercdang nak buat tentang demokrasi di athens. apakah soalan soalan yang blh ditanya berkaitan tema tersebut.

  50. Selamat Pagi Cikgu :)
    Im from Cameron highland , Smk Sultan Ahmad Shah
    Cikgu, I ade Xzam Sej krtas 3 Tajuknye ialah Kemunculan Kerajaan Awal Di Asia Tenggara telah Membantu Dlm Proses Pertumbuhan M’sia Sebagai Sebuah Negara Pesat Dari Aspek Politik , Ekonomi dan sosial .
    Macam Mane Nk jwb Soalan Ni cikgu.. & mcam mane nk Cari ? :)

    Plz Hlp me cikgu ! :))

  51. cikgu ,paper 3 ni boleh tgk buku ke tak?

  52. Ada x contoh penulisan jawapan / esei untuk kertas 3 ini dan cara penandaaan/pemarkahan dibuat..

  53. cikgu,saya nak tahu tentang cara pemarkahan kertas 3.kena ade huraian dan contoh ke utk setiap isi?

  54. salam, sya nk tnya ade x jawapan paper3 sej form 5

  55. sya nak bg ckgu bbrpa soaln kerts 3…kerna sya xdpat mencrinya…1.keddukan strategik dimanfaatkan dem kemajuan negara…soalannya ialah bagaimanakah kita memanfaatkan keddukan yang strategik di nusantara bai kemanjuan negara(15m)..2.kejayaan negara setelah memanfaatkan keddukan yg strategik di nusantara,berdasarkan pemerhatian anda,jlaskan kejayaan yg dicapai oleh negra stlah memanfaatkan keddukan yg strategik di nusantara(10m)

  56. cikgu…boleh x saya nak skema tajuk umum tugasan bab 8..?

  57. Cikgu boleh masukan tingkatan 5 punya bab tak?

  58. Cikgu, bolehkah kamu beri jawaban kertas 3 tentang bab3 bentuk-bentuk kerajaan awal?

  59. Each of the essays in each questions in sejarah spm paper 3 need to give how many words given? This new exam format of sejarah is really hard for me to cope up since its started next year.. :(

  60. ssh nya paper 3 spm..mdh2an dpt jwp

  61. Cikgu bila akan masukan contoh bagi bab tingkatan 5??

  62. Cikgu, you have been very helpful. You have helped a lot of students in tackling Sejarah and this is what they need since Sejarah is ‘wajib lulus’ nowadays. Great job!!!!! keep it up!!! May God bless you always….

    • Thanks alot. No big deal…just part of my responsibility as a teacher. This is a medium that I’m able to share materials I have with students and teachers all over M’sia

  63. Assalammualaikum, cikgu.. mula2 saya nak ucapkan jutaan terima kasih kepada cikgu sebab cikgu dah banyak sangat tolong saya untuk kertas 3 ni… :D
    tapi saya nak tanya, boleh bawa masuk bahan elektronik tak?? seperti telefon ke… Ipad ker… cikgu sekolah kata boleh, tapi kawan-kawan lain kata dia melawak jar.. :P:D

  64. assalamualaikum :) cikgu tolong e-mailkan saya jawapan sj tg4 bab 4 5 dan 6 a.s.a.p k :) tq!

  65. trima kasih ckgu! smoga Allah melimpahkan rezeki kpd ckgu.. :)

  66. senang nk mampos paper 3 nie.

  67. Cikgu, boleh tak tolobg hantarkan jawapan untuk “kaitkan kerajaan agraria dan kerajaan maritim dengan pembangunan kerajaan Malaysia”

  68. boleh bagi jawapan penuh kertas 3 bab 5.. sya pelajar dari sabah

  69. Ada skema jawapan?
    Untuk soalan ini:
    Huraikan sejarah kerajaan awal di Asia Tenggara dan menghubungkaitkannya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini.
    Esok exam!
    PLS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  70. cikgu…… saya ada peperiksaan sejarah kertas 3….. tajuknya ialah bab 10 tingkatan 4…. saya tak tau maklumat apa yang hendak saya bawa masuk ke dlm dewan peperiksaan

  71. assalamualaikum cikgu , ade x cth soaln utk kertas 3 sejarah bab 8 dlm bntuk powerpoint ??
    sy xdpt bkk la

  72. cikgu boleh tak ajar cre nk buat esei bab9 form 4 revolusi pertanian dan perindustrian di eropah dan kesannya di malaysia

  73. saya juga mahu jawapan bagi soalan ‘huraikan sejarah kerajaan awal di asia tenggara dan menghubungkaitkannnya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini’ emel saya : limhuiyi.i@gmail.com
    terima kasih banyak!

  74. salam cikgu boleh tlg bg contoh jawapan bab 9 kertas 3 x?? terima kasih cikgu

  75. salam cikgu terima kasih memberi panduan dan tunjuk ajar untuk membuat kertas 3 sejarah tingkatan 4 saya harap allh juga akan mempermudahkan perjalanan kehidupan cikgu seperti mana cikgu mempermudahkan tugasan kami semua…

  76. Assalamualaikum,, cikgu saya nak tnya,
    paper 3 tu kne jwab dlam bentuk esei ke???

  77. saya tidak berapa faham membuat kertas 3 ini..

  78. cikgu tolong bocorkan jawapan spm sejarah…plz…

  79. cikg boleh bk laptop ?????? hehe

  80. Cikgu, adakah Tema 8.3 boleh diuji tajuk lain seperti bagaimana perkembangan Tamadun Turki Uthmaniyah mempengaruhi masyarakat di Malaysia? Atau hanya soalan yang dipaparkan di atas saja yang akan keluar dalam peperiksaan kertas 3?

  81. Assalam ckgu. Bole x ckgu bg contoh soalan dan jawapan tema 8, tajuk 8.3, bab 6. Mngenai pmbentukkn kerajaan Islam dan sumbangan nye. Harap ckgu bole mmbantu.

  82. salam cikgu…da cntoh jwpn x utuk soalan ni…huraikan sejarah kerajaan awal di asia tenggara dan menghubungkaitkannnya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini”saya dh penig lhh cikgu…

  83. cikgu…walaupun saya tak sekolah dekat sekolah cikgu…cikgu blh tak tlg bg format kertas 3 ni secara detail…kami dh la colan pertama nk jawab kertas 3 nie…saya wakil kawan-kawan saya mohon permintaan agar cikgu blh bantu kami…

    • Em penjelasannya panjang cuba tanya guru sej anda kerana pasti salah seorang dari mereka dah menghadirikursus kertas 3 sej…kertas 3 nie di jawab dalam 3 jam..boleh buka buku atau bawa apa saja bahan bertulisberkenaan soalan yang anda terima.. Dan anda akan menerima soalan tersebut senulan sebelum peperiksaan spm nanti…apa2 boleh msj cikgu kat face book pun boleh cikgumahfuzah mohd noh

    • maaf lambat…kertas 3 ni..boleh buka buku semasa peperiksaan…soalan akan sampai sebulan awal..contoh ada dalam blog cikgu nie…terima kasih

  84. Salam cikgu saya bukit indah. nak cari bab 6 , saya cari tak dapat pun :'( tolong saya cikgu.

  85. assalamualaikum .. cg ade skema jawapan utk bab 6 ??

  86. cikgu boleh minta skema jawapan untuk bab 10 tingkatan 4

  87. salam cg sy nk jawapan lngkh yg dihadapi olh malaysa untuk mengatasi mslh d atas

  88. cikgu ada soalan dan jawapan bagi sejarah kertas 3 bab 3 ting 4 soalan yang berkaitan dengan bagaimana memanfaatkan kedudukan yang strategik di nusantara

  89. cikgu terima kasih sbb bagi point kertas 3 :)

  90. cikgu,,,,bolehkan simpan nota BAB 6 TINGKATAN 4???
    dan macam mana nak jawap soalan kbkk sejarah dalam bab 6???
    1.Tentang cara pelantikan pemimpin malaysia-(i)kejayaan sistem pelantikan pemimpin
    Malaysia(ii)cabaran yang dihadapi(iii)langkah untuk mengatasi
    2.SISTEM PEMERINTAHAN DAN PENTADBIRAN MALAYSIA
    (i)kejayaan sistem pemerintahan malaysia
    (ii)cabaran yang dihadapi
    (iii)langkah-langkah mengatasi cabaran
    3.USAHA MALAYSIA MEMPERKEMBANGKAN PUSAT ILMU PENGETAHUAN SEBAGAI PUSAT GLOBAL
    (i)kejayaan Malaysia sebagai pusat pendidikan global
    (ii)cabaran yang dihadapi
    (iii)langkah-langkah untuk mengatasi cabaran

  91. cikgu,,,,dah tu mcm mana nak jawab soalan kbkk tu????

  92. boleh cikgu bg contoh soalan bab 5 kertas tiga yg lain x………..selain yg ada di ats

  93. K0wg smua hfl satu bk sej insyallah ley jwp puny la… Thax

  94. Thank a lot ckgu ini banyak membantu

  95. Cikgu!!! saya nak contoh rumusan tugas ni boleh? konfius laa nak buat rumusan dia!! :) thank you ^.^

  96. Asalamualaikum cikgu,..!! Ahahaha,..
    Cikgu esok saya ada exam sejarah paper3 bab 10,..
    Selain daripada bawa masuk kertas yg d’print, buku teks,dan lain2 bahan bercetak,. Boleh tak saya mngambil rujukan rakan yg berada bersebelahan meja??

  97. trima kasih ckgu..smuanya sebiji mcm s0alan paper3 exam saya..

  98. Assalamualaikum . Cikgu , isi Bab 8 & 9 yang Cikgu dah bagi nih boleh pakai terus buat Kertas 3 kaan . Nd kalau karangan nya pendek pendek jeh boleh keh ?

  99. Cikgu, saya dari KL. boleh tak saya dapatkan jawapan utk soalan tentang tamadun awal asia tenggara yang berkaitan dengan kerajaan agraria dan maritim yang telah membantu dalam proses pertumbuhan Malaysia serta rintangan dan cabaran bagi menjayakan Malaysia sebagai sebuah negara pesat dari segi politik, ekonomi dan sosial. Terima kasih.

  100. Cikgu,soalan & jawapan Bab 4 hilang,ada hanya BAB 1 ! mungkin cikgu salah upload,bab 4 cikgu upload bab 1 yang sama! sila ambil perhatian. terima kasih ya.

  101. Cikgu, boleh tak saya minta jawapan utk soalan tamadutentangn awal asia tenggara yang berkaitan dengan kerajaan agraria dan maritim yang telah membantu dalam proses pertumbuhan Malaysia serta rintangan dan cabaran bagi menjayakan Malaysia sebagai sebuah negara pesat dari segi politik, ekonomi dan sosial? terima kasih.

  102. komputer saya tidak dapat download…bolehkah cikgu emailkan skema jawapan kepada saya?Saya di sini mengucapkan ribuan terima kasih.

  103. cikgu ada tak skema jawapan untuk soalan kertas 3 sejarah ini:
    Huraikan sejarah kerajaan awal di Asia Tenggara dan menghubungkaitkannya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini. klu ada saya nak. tolonglah cikgu esok saya dah exam. emel saya wanichocola@yahoo.com. tq

  104. cikgu ,yang cikgu post kertas 3 bab 10 utk final exam ,memang soalan tuh ke yang keluar ? or itu cuma soalan ramalan ?

  105. cikgu bolehkah bagi saya jawapan tentang kerajaan awaldi asia tenggara dan menghubungkaitkan dengan kegemilangan negara kita ke e-mel saya catherine_5134@hotmail.com

  106. cikgu2 saye pnye soalan ‘huraikan sejarah kerajaan awal di asia tenggara dan menghubungkaitkannnya dengan kegemilangan negara kita pada hari ini” mne sye na dapat jwpn cikgu ? cikgu ade contoh jawapannye tak ? tolong cikgu , esk da nak exam . emailkan dekat sini buleh – tasya_angellina@yahoo.com

  107. <3 you… thanks a lottttttttttttttt

  108. cikgu boleh bagi saya jawapan tentang bab 3 kerajaan awal di asia tenggara dan menghubungkaitkan kemajuan negara secepat mungkin kerana peperiksaan hari esok , terima kasih catherine_5134@hotmail.com

  109. ckgu…sy nx tnye nieyy..esok sy ad ujian sejarah kertaz 3…jawapan dia buat bentuk karangan atau esei ckgu…

  110. ckgu sy perlukn bntuan ckgu sngt2…bleyh x ckgu bgie conth jawapan tngktn 3 ?? tz ckgu..

  111. Can you send me the Agraria and the Maritim one? Email is at alena_8336@yahoo.com .
    BTW good job on your blog

  112. Salam, saya nak tanya kalau bab 3 macam mana nak buat?

  113. Assalamualaikum cikgu. Soalan sejarah kertas 3 saya berbunyi seperti berikut, ” Kewujudan tamadun awal ini merupakan manifestasi kejayaan masyarakat Asia Tenggara dan menjadi pendorong kepada kemajuan negara pada masa kini.” Sekiranya cikgu mempunyai skema jawapan atau bahan rujukan yang bertepatan dengan soalan ini, diharap cikgu dapat berkongsi dengan saya :)

  114. apa hubungkait kerajaan kta n kerajaan islam di madinah
    arhk….//????

  115. cikgu macam mana nak jawab sejarah kertas 3 bab 7? susah lah cikgu.saya minta izin nak downloads modul latihan cikgu ye..

  116. baekkkkk la cikgu…xD

  117. cikgu~ boleh bagi semuaa jawapan?? Tentang bab 7….
    sekarang >.<

  118. salam…terima kasih cg mahfuzah kerana sudi berkongsi ilmu dan maklumat sejarah kertas 3.

  119. cikgu , boleh tak kasi contoh soalan dan jawapan untuk bab 8 tema 8.2- KERAJAAN ISLAM DI MADINAH . dan tajuknya HIJRAH . saya perlukan nya sgt2 . harap cikgu sudi membantu .

  120. Cikgu :(
    Cmne nk jawab soalan yg mcm nie ? boleh share jwapan tak ?

    soalan dye :
    -Bagiamanakah kita manfaatkan kedudukan yang strategik di nusantara bagi kemajuan negara
    -Apakah kejayaan yang dicapai oleh negara setelah memanfaat kedudukan yang strategik di nusantara
    -Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia dalam memajukan negara dan langkah-langkah untuk mengatasi cabaran diatas ?

    tolong sye cikgu :(
    emailkn sye dkt Devilc39@gmail.com

  121. Assalamu’alaikum cikgu, maaf jika manyusahkan, tapi contoh jawapan bab 5 ada tk? Terima kasih :)

  122. salam,,sy dari terengganu n tajuk sejarah kertas 3 peperiksaan akhir tahun form 4 2012 ialah bab 5 iaitu kerajaan islam di madinah yg mana berbeza dgn yg terdapat di internet.di mana sy boleh dptkn skemanya?tq

  123. slm cg .. sya pelajar sabah , boleh x cg bgi skema jawapan bab 7 kertas 3 .. tq

  124. ble tak berikan contoh jawapan.cmne nk jawab 1 perenggan berapa isi?semua tu lah.tq.sy dri smk agama kuala lumpur…

  125. terima kaseh cikgu….

  126. bab 5 punya ada x???

  127. cikgu boleh x tolong bagi semua jawapan pada contoh soalan tingkatan 4 untuk peperiksaan akhir tahun…paz tu untuk spm tahun depan sebagai persediaan.. tau..tq cikgu

  128. terime kaceh cikgu …

  129. assalamualaikum cikgu….yang kertas 3 tajuk diatas ni ade skema jawapan tak? kalau ada cikgu boleh hantar kat saya tak?

  130. cikgu ada tak jawapan untuk esei yang berkaitan dengan tajuk dibawah…

    Huraikan sejarah kerajaan awal Asia Tenggara serta berkaitannya dengan kemajuan negara pada masa kini….
    terima kasih ^^

  131. terima kasihh cg …

  132. S0alan kertas 3 nie berunsurkn apa??pembngunan malaysia or brkaitan bab tingktn 4&5..

  133. salam cikgu ,
    kalaw saye nak tajuk tamadun yunani sahaje ade tak ?
    lagi satu macam mane nak buad yang no.8 tu .. rumusan .. saye tak paham lah :/

  134. cikgu , paper 3 nanti kite boleh bawak buku mase exam tu ker ? atau buad pon buku kan maklumat kite macam folio ? mohon penjelasan cikgu ;)

  135. cikgu saya nak jawapan bab 5 ting 4. exm dah nak datang pls tolong paparkan. terima kasih

  136. cikgu saya nak jawapan bab5 ting 4 . exam dah dekat tolong paparkan secepat mungkin. terima kasih…:-)…

  137. cikgu macam mana nak cari ( Kemunculan tamadun awal manusia sebagai perintis ke arah mentamadunkan manusia hari ini. Perkembangan ini membawa kepada pencapaian Malaysia dalam sebuah negara yang semakin maju.)kertas 3 punya soalan…

  138. macam mana nak buat esei dia eh cikgu ?

  139. mane nak tengok jawapan? tak faham

  140. ckg ad tak skema jawapan untuk paper3 bab3 tentang kerajaan agraria dan kerajaan maritim kalau ada saya nk …

  141. ckg bulh tak bagi skema jawapan untk paper 3 (tentang kerajaan agraria dan kerajaan maritim)

  142. cikgu saya ingin tanya tentang soalan sejarah kertas tiga.saya belum dapat lagi

  143. ckguu.. ??? cth soalan bab 1 ada tak ?

  144. Bab 1. .???

  145. cikgu bolehkah bagi saya tips untuk buat sejarah kertas 3…….tq

  146. bolehkah cakap soalan bagaimana akan keluar….

  147. terima kasih cikgu…….

  148. salam,.boleh x tlong beri contoh jawapan esei sejarah bab 3 mengenai kedudukan strategik yang dimanfaatkan demi kemajuan negara dan tajuk mengenai cabaran serta langkah utk memajukan negara,..trima kasih…

  149. thanks a lot,cikgu.. <3 ckgu tlh m'bntu we all class 4sn..
    kitorg yg slalu nyer dpt gred D,E,G…skang dah lulus da..
    skang ader yg dpt A,B and C..thank god..
    hope laen kli share lgi erk.. ^_-

  150. slmualaikum sy kamil dr skola smkjr.. nk tnye skit psl sjrh krts 3 nie? soalan bab 6 yg mnakh yg bkl kuar dlm pperksaan krts 3?

  151. selamat petang….i nak nota bab 6 tingkatan 4 untuk esei

  152. terima kasih cikgu..bile dah musim2 exam ni mule laa nak cari rujukan utk study..lebih2 lagi bab sejarah ni…kalau tiada latihan mungkin tidak dapat ingat….so, saya nak ucap terima kasih diatas rujukan yang cigu dah sediakan…semoga dengan rujukan ni dapat membantu saya dalam peperiksaan…amin..doakan lah kejayaan saye ye cikgu..:)

  153. Cikgu, ada skema jawapan untuk bab 2 tak?

  154. salam cikgu…ad x jawapan tentang kejayaan malaysia??

  155. cikgu,bleh tak bagi jawapan untuk soalan ini
    banyak website dah sya cari tapi x jumpa?? bleh x cikgu tolong???

    1)kejayaan negara setelah memanfaatkan kedudukan yang strategik di nusantara

  156. salam cikgu. boleh tak saya minta contoh jawapan karangan bagi soalan bab 10 kertas 3? terima kasih :)

  157. Tq..sebab tolong para pelajar yang sedang kebingungan nak jawab kertas 3 sejarah…

  158. maaf sye nak tanye….. sye nie bkn ank murid ckg.. kalo rumusan utk paper3… mengikut logik akal boleh….. saya ada terbaca kertas 3 untk tajuk revolusi bab 9 f4….. tak de jawapan utk rumusan pon ….. ape mungkin kita leh amik dr buku teks….

  159. cikgu macam mana nak mnjajab kertas 3 nii! tlong jlaskan

  160. ckg blh x bg jawapan kertas 3 bab 10 tema 9..saya nk tgk mcm mana cnth jwpn nya..

  161. assalamualaikum cikgu…sy cikgu sapariah dari Sabah…akan mengajar ting 4 tahun depan….tqvm atas usaha cikgu…sgt2 membantu sy….sy berharap ia kan sentiasa update kerana d Sabah nie kadang2 lambt sampai maklumat terkini….semoga Allah merahmati cikgu sekeluarga….

  162. thank you so much it really helps. =)

  163. assalammualaikum…ckgu boleh e-mailkan saya skema jawapan sejarah kertas 3 tg4 bab 2 x..:)

  164. Assalamualaikum cikgu, saya mariyam dr smk seri kundang,rawang. Sya nak tanya. Cikgu ada tak skema jawapan soalan KBKK untuk bab 6 ?

  165. terima ksih cikgu , saya dh dapat dh,,

  166. cikgu, saya nak minta soalan tugasan umum bab 6 ?

  167. cikgu boleh tak bagi jawapan bab 7-islam di asia tenggara dekat saya untuk sejarah kertas 3.

  168. salam,cikgu macam mana nak buat esei penerapan nilai murni dalam kalangan masyarakat, malaysia,kejayaan negara melahirkan penyayang,cabaran dan langkah melahirkan masyarakat penyayang pada abad ke 21 dan nilai-nilai murni dan iktibar yang diperoleh daripada pembentukan masyarakat penyayang.

  169. Tak faham lah :S

  170. selamat sejahtera cikgu,bolehkah cikgu ajar bagaimana buat kertas3 sej??saya tak dpt cari jawapan dr web tentang kejayaan dalam pertanian dan perindustrian dan seterus saya tdk idea mcm mana cari …tajuk saya revolusi pertanian dan revolusi perindustrian,boleh tak cikgu bagi sedikit contoh jawapan??saya pelajar dr tempat lain boleh cikgu tolong?

  171. cikgu saya tak pantai nak jawab solan sejarah cikgu boleh tolong saya tak

  172. salam cikgu saya dari perlis…saya nk tnya cikgu mcm mna nk tlis esei berkaitan dgn tjuk sya nih….huraikan kerajaan asia tenggara dan hubungkaitkan dengan kegemilangan negara kita…bleyh saya taw nk uat cmna??? sya betul2 perlukan pertlngan cikgu…

    • kaitkan kejayaan kerajaan di asia tenggara untuk kita aplikasikan untuk negara kita sekarang

    • Salam cikgu, saya nak tanya skema jawapan untuk Sejarah kemunculan tamadun awal dunia tamadun indus dan hubungkait dengan kegemilangan negara kita pada hari ini

      Soalan
      1 Bagaimanakah kita memanfaatkan kedudukan bandar terancang demi kemajuan negara

      2 Apakah kejayaan yang dicapai oleh negara setelah memanfaatkan bentuk perancangan di malaysia

      3 Cabaran yang dihadapi serta langkah.

      Tq

  173. Saya dapat tugasan umum tema 8.3 Bab 6. Soalan memang sama dengan dkt atas tu ke? Pasal khulafa Arrasyidin…….

  174. cikgu ada tak nota penting bab hijrah???

  175. cikgu ada nota penting bab hijrah tak??

  176. jwpn write in point or paragraph?

  177. Assalammualaikumk cikgu…..knp sekolah kitaorang x leyh bwa msuk bhan rujukan… first of all Im from SMK Desa Kencana, Lahad Datu, Sabah…
    Cikgu kitaorang ckap x boleyh nak mau skema jawapan….=)

  178. cikgu, ada kertas 3 lain bagi tingkatan 4 bab 9 yang bertajuk revolusi pertanian dan revolusi perindustrian ?

  179. Assalamualaikum cikgu…soalan kts 3 sejarah ney ada penetapan patah perkataan ke,bebas…?

  180. cikgu…..boleh x saya nak skema jawapan bab 7

  181. adakah :Huraikan sejarah Tamadun Mesopotamia dan menghubungkaitkannya dengan kemakmuran Negara kita pada hari ini.

    sama maksud dengan:sejauh manakah malaysia dapat mencontohi tamadun hwang ho dalam memajukan ekonomi negara

    • kita boleh bandingkan kejayaan dan kehebatan tamadun mesopotamia dengan negara kita hari ini…

      jadikan tamadun hwang ho sebagai model untuk malaysia terus berjaya kukuh…

  182. cikgu,,tolong saye,,saye nak jawab perikse minggu depan paper 3..cikgu tolong bagi saye skema jawapan tentang tajuk pembentukan kerajaan islam dan sumbangannya…please..-_-..secepat mungkin..

  183. cikgu, bab 6 keluar yang mana satu? saya dapat spot pasal petembungan.

  184. cikgu, saya dari MRSM Kubang Pasu, Kedah. boleh tak kalau saya nak mintak cikgu tolong emailkan contoh2 soalan kertas 3 beserta jawapan? please? minggu depan saya nak exam.. terima kasihh:-)

  185. hey teach would like to ask bt this paper 3 it consist of 8 ‘tugas’ so do we seperate it in 8 essay/ all in 1 essay form? 2ndly, is there any words limitation? pls rpl asap thx (:

  186. cikgu, ada jawaban x untuk yg ni? otak saya dah menggelegak ni :(

    History paper 3 (KBKK)
    -terangkan persediaan untuk menghadapi pertembungan tamadun pada hari ini.
    -cara pertembungan tamadun yang berlaku pada hari ini.
    -nilai nilai yang dapat = berani menghadapi cabaran.
    -cabaran yang dihadapi oleh negara kita dalam pertembungan yang berlaku di negara kita pada hari ini (15cabaran)
    -nilai patriotisme dalam pertembungan ( 10nilai dan 10pengajaran )
    Last paragraph – nilai, iktibar, harapan

  187. sy nak tny untuk kepastian..adakah tugasan umum tajuk ini memang sama yang dibagi oleh setiap negeri atau lain tugasan diberi?

  188. cikgu,tolong check Item 4 -bab4 .Kalau ‘klik’ item 4,betul . tetapi kalau ‘klik’ bab 4 ,keluar jawapan utk bab1!! maksud saya tiada jawapan utk bab4 dlm blok cikgu. harap cikgu boleh memperbaiki kesalahan tersebut. terima kasih banyak-banyak .

  189. Cikgu boleh sediakan jawapan untuk soalan2 ini?
    1. Terangkan persediaan untuk menghadapi pertembungan tamadun pada hari ini
    2. Cara pertembungan tamadun yang berlaku pada hari ini.
    3. Cabaran yang dihadapi oleh negara kita dalam pertembungan yang berlaku di negara kita pada hari ini.

    thx alot !!!

  190. cikgu , cikgu ada tak contoh jawapan kertas 3 yg lengkap ,bukan dalam bentuk poin ..

  191. terima kasih cikgu atas info yang cikgu sediakan. catatn ringkas ini cukup membantu saya. semoga hidup cikgu diberkati Allah hendaknya :)

  192. cikgu blh x bgi contoh soalan dan jwapan untuk tema 8 : tamadun islam dan perkembangannta tajuk 8.3 : pembentukan kerajaan islam dan sumbangannya. :)

  193. minta maaf, bolehkah saya tanya, yang bab 6 tu, lagi ada ape soalan yang akan dikemukakan?
    atau yang ini saja?

  194. Cikgu, terima kasih banyak2 sbb sudi berkongsi dengan kami :D Terima kasih :)

  195. cikgu, sebenarnye sejarah kertas 3, tingkatan 4 bab 6 keluar pertembungan tamadun islam dengan tamadun lain. boleh tak cikgu tolong buat contoh2 soalan yg mungkin ditanya. terima kasih

  196. Cikgu, saya nak tanya, apa tu pertembungan, saya tak faham topik ni. Susahnya nak buat persiapan utk kertas 3 sejarah..

  197. cikgu blh x kita bawa skema bab 6 sebgai bahan rujukan

  198. Terima kasih cikgu..dengan ini saya boleh buat rujukan..

  199. assalamualaikum…kertas 3 nim jawapan wajib ke lam bentuk esei?

  200. salam cikgu nak tanya nih sejarah kertas tiga kena buat esei ke??kalu buat dalam bentuk point tok boleh kee??sebab kat kertas soalan tuu dia tak tulis pun kena buat eseii??

  201. salam cikgu nak tanya nih sejarah kertas 3 kena buat esei ke?? kalau buat isi dalam bentuk point takpe kee??sebab dalam tu dia tak cakap pom kena buat esei,dia suruh huraikan kan..

  202. bagi sya,kertas3 ni tak lah susah sangat kan cikgu…macam kerja kursus tingkatan 3..

  203. cikgu, yang tingkatan 5 ada ke?

  204. Salam cikgu, sejarah kertas 3 sejarah tingkatan 5 bab satu cikgu tak masukkan lagi ke?

  205. cikgu.btul ke ade org ckp yg buku teks yg hdk dibawa ke dewan periksa tu x bole di highlight kan??

  206. yang bab 7 itu, ada jawapan yang lengkap? kerana dalamnya tak lengkap..

  207. ASSALAMUALAIKUM cikgu, …. tumpang tanya….

    x da ke kertas 3 sejarah untuk bab-2 tingkatan 5 ????

  208. cikgu tlg ajakan sy mcmmne nk buat soalan kertas 3 ni

  209. slm cg,saya nak mintak pendapat cg tentang jawapan bagi pengajaran/iktibar di sebalik kejatuhan kerajaan melayu melaka dari segi ekonomi,politik dan sosial untuk buat kerja khusus.Harap cg sudi membantu.cg boleh email kat saya di alamat cg.amienah @gmail.com

  210. cikgu saya baru balik dari uk nak tahu dari form berape punya silibus masuk spm ? thank you

  211. helo….cikgu…sy nak minta,,skiranya cikgu upload skema jwp untuk kertas tiga sjrh pada dan dlm tahun 2013…tolong hantar ke email sy …?

  212. cg memang seorang yang berhati mulia mendiidik anak bangsa :)
    terima kasih cikgu

  213. kertas 3 ada soalan PENDAPAT ?

  214. syabaslah fuzah. xsangka dh jd guru cemerlang. tahniah3x. tahniah gak sbb dah ada 5 anak. Ni Kak Mida yg sama2 blaja kat IB dulu.

  215. ckg saya shida dan syifa, kami lemah tentang memcari isi -isi penting . boleh ckg berikan sedikit tips untuk kami menangani masalah ini ?

  216. assalamualaikum. boleh cikgu tolg sya untk kertas 3 bab4 tingkatan 5?

  217. assalamualaikum, ckgu x de skema jawapan utk bab4 tgktn 4 ke . perkembgan islam di makkah ?

  218. boleh tak kalau cikgu sediakan pelbagai contoh soalan kertas 3 dari setiap bab di tingkatan 4 dan tingkatan 5? senang bagi kami untuk rujuk…sebab kami masih baru dan tak biasa lagi dengan format kertas 3 ni…terima kasih! :D

  219. bila cikgu akan masukan tingkatan 5 punya??

  220. saya ingin mengatahui tips2 hndak menjawb pper 3 sEj ..

  221. cikgu boleh bagi saya jawapan bab 1 tingkatan 5 secepat mungkin ????

  222. Slm , cikgu saya nak tanya tentang ‘ bagaimanakah kita memanfaatkan kedudukan strategik dari segi politik , ekonomi dan sosial’ ? harap balas .

    • Kedudukan strategik sesuai untuk perniagaan..(ekonomi)…sesuai untuk pentadbiran yg aman..(politik)..dan kedudukan strategik..menjadikan pemerintah memerintH rakyat dengan aman..(sosial)..cube lihat jwpan kbkk yg cikgu pist kan dlm blog

  223. Assalamualaikum Cikgu. Cikgu ada contoh soalan dan jawapan untuk kertas 3 bab 1 Tingkatan 5 ?

  224. Cikgu ade x tema 10 @ contoh soalan dan jawapan untuk paper 3 ni . bole cigu emailkan ke arlora_96@yahoo.com. tolong saya cikgu T.T

  225. carian yg mmuaskn ..

  226. Assalamualaikum cikgu.. Tlong fahamkan sy tetang sejarah

  227. salam, cikgu, boleh letakkan kertas 3 utk bab tingkatan 5 pulak ?

  228. Salam cikgu,sy nk tanya…bgaimana nk perkenalkan so. sej kertas 3 kpd pel maksudnya latih tubi spy pel dpt byk pendedahan tentang format so. tmbhan pula,3 waktu sminggu tu tk cukupla nk latih pel coz kena habiskn sukatan pel jugak…leh cikgu bg idea pd sy tak…sbg guru sy suka dgn pengenalan sej kertas 3 sbb pel lebih byk buat rujukan untuk mjwb. bukan stakat nk lulus exam je mcm format sblm ni..

  229. asalamualaikum cikgu saya pelajar dari sma maiwp.
    bagaimana hendak mendapat markah penuh kertas 3?
    boleh cikgu jelaskan? terima kasih

    • Untuk dapat markah peuh tak susah..untuk 3 soalan pertama jawapan memang dalam buku teks…dan soalan 4 kbkk..berikan penapat yang munasabah..soalan 7 ..nilai..seuaikan dengan kehendak soalan..

  230. Salam cikgu,,saya x tau nak tulis soalan kbkk.

  231. cgu ,, tolong bgi fakta2 untuk tajuk zaman khalifah al-rsyidin y padat dan terbaeeek ,, sy nk kmpukan utk bwa msuk mse exam ktas 3 . . scepat y boleh k . luvv ue cgu ! <3

  232. Bolehkah cikgu tlg hantar contoh soalan dan jawapan untuk kertas 3 bab 1 Tingkatan 5 kepada emel saya.(PATRICKCHIENG@HOTMAIL.COM).Terima kasih cikgu.

  233. Assalamualaikum cikgu.Bolehkah cikgu beri kertas 3 tingkatan 5 bab 1??? Esok aku nak =) (secepat mungkin ya =] )

  234. cikgu boley tlong bagi saya jawapan untuk soalan sumbangan tamadun awal pada dunia hari ini . saya sgt mmerlukannya . minggu dpn saya dah exam. harap cikgu mmbntu.

  235. cikgu tlong saya yg kurang ilmu tentang cara-cara nk jwab soalan kertas 3….kalau boleh bagi contoh jawapan kepada saya …tq

  236. assalamualaikum ckgu .. mcam mana cara-2 nak jawab soalan tentang kertas tiga,tajuk tamadun indus ?

  237. cigu tlg saya bgi soaln sumbangan tamadun pada dunia hari ini

    • cigu tlg saya cigu mcm mana nak jwb soaln sumbangan tamadun awal dunia pada hari ini cikgu . saya hrap cikgu blz . saya amt mmerlukannya.

      • Sumbangan awal dunia kepada kehidupan hari ini..kita boleh dilihat bagaimana pentadbiran raja atau ketua temrdahulu…contonya ada raja, dibantu oleh gol bangawan sama lah kita hari ini ada perdana menteri dibantu menteri lain dan rakyat jelata yang berkerjsama untuk negara kita…pengkhususan pekerjaan sama kita hari ini ada pelbagai bidang pekerjaan semuanya untuk memajukan negara…ini contoh sahaja..boleh berikan jawapan lain…..

  238. terima kasih cikgu

  239. cg,tlg bg jawapan ni ..’kejayaan negara malaysia sebagai sebuah negara gemilang’…urgent sgt ..terima kasih.

    • kejayaan malaysia banyak: keadaan aman merdeka..pusat sukan yang baik.pusat perindustrian yang banyak..ekonomi yang mantap..perlabur asing melabur dengan pesatnya..sumber minyak yang mantap(petronas)..dan banyak lagi

  240. Slm.cye bkan ank mrd ckg tpi sya nk tya tntag pngkaTAN TAMADUN BAB 2 TGKATN 4 PLEASE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  241. cikgu, saya membuat latihan sejarah. saya blank untuk sejarah paper 3 ni. boleh tak bagi contoh jawapan bab 3 form 5 ?

  242. Bolehkah bahan yang telah saya print dari Internet dibawa masuk semasa kertas 3 sejarah?

  243. cikgu, esok saya ada exam tentang sejarah paper3. Bolehkah cikgu postkan huraian tentang nilai-nilai bab 1 tingkatan 4

  244. cikgu boleh tal emel aku contoh soalan dan skema jawapan kertas 3 bab3 tingkatan 5 iaitu tajuk 11.1–>pembinaan negara dan bangsa ke arah kemunculan negara malaysia berdaulat

  245. cikgku saya nk tnya, paper 3 sejarah ade tak tingkatan5 punya……

  246. Assalamualaikum cikgu, boleh sediakan contoh soalan dan skema jawapan kertas 3 bab 5 tingkatan 5 iaitu tema 11, pembinaan negara dan bangsa ke arah kemunculan negara malaysia berdaulat

  247. cikgu boleh tak emel aku/ pos dalam blog contoh soalan dan skema jawapan kertas 3 bab3 tingkatan 5 iaitu tajuk 11.1–>pembinaan negara dan bangsa ke arah kemunculan negara malaysia berdaulat

  248. salamm cg , sy nak skema jawapan bab 3 tingktan 5 ade taa ?

  249. cikgu aku ting 4 tahun ini.so tlg jelaskan tentang skema paper 3sejarah.macam mana hendak cari jawapan dan tulis jawapan tersebut.

    • kertas 3 ini..open book test..boleh bawa apa sahaja bahan dalam dewan peperiksaan..jawapan dalam masa 3 jam…markah penuh 100 tapi wajaran 20% bila dicampur kertas 1&2…

  250. ckgu saya tak pernah buat kertas 3,.dan saya tak faham macm mna nak create..sma ada satu krangan atau ….
    dan untuk bab 4 tingkatan 5 ada x?

  251. cikgu jika saya download and print contoh jawapan cikgu di atas,bolehkah saya bawanya semasa exam

  252. Salam , cikgu .
    kertas 3 untuk bab 3 tingkatan 5 ada tak ?
    terima kasih . *urgent* :)

  253. cikgu Boleh dak cikgu bagi skema jawapan untuk kertas 3 pembentukan Malaysia..?

    • soalannya?…cikgu tak sempat nak berikan jawapan..panjang..tapi cikgu bnatu dengan jawapan KBKK ye..cikgu emelkan

  254. cikgu,ade contoh utk kertas bab 3 tingkatan 5 tak?

  255. tingkatan lima takde ke cikgu ?

  256. salam cikgu..boleh saya nk tnye… kertas 3 bab 7(tingkatan 5) ada x? maseh ckgu..

  257. TerimA kAsih …

  258. excuse me cikgu , boleh tolong saya huraikan kemunculan tamadun islam&pekembangan di makkah bab 4 tingkatan 4 ? mggu dpn sya ada exam . sy blur nak cari huraian utk paper 3 . tq

  259. cikgu,,, boleh tolong berikan contoh jawapan pembentukan malaysia… BAB4 tingkatan 5(pembentukan bangsa dan negara Malaysia)… please… :)

  260. salam cikgu . boleh tolong kirimkan soalan dan jawapan (kalau ada) bagi soalan tema 11 tajuk 11.1: kesedaran tentang pembinaan dan negara bangsa secepat mungkin. sebab exam around this week.

  261. assalamualaikum,,,cgu sya ni bdak dri sndakan sabah,emmm cgu boleh tak sya nak mnta contoh soalan dan jawapan esei skali. kertas 3 bab 1 iaitu( sejarah imperialisme barat di asia tenggara dan menghubungkaitkannya dengan semangat nasionalisme di negara kita ini?)

  262. tolong lah cgu esok sya exam

  263. Cikgu macam manakah nak jawab so Alan kertas 3 sejarah???

    • Jawap dalam bentuk esei…soalan 1-3 jawapan dalam uku teks..4-8 kbkk..berikan jawapan yanmunasabah akan diteima

  264. tq…ianya sedikit sebanyak mmbantu saya….btw skola saya buat tajuk bab2 ting5 tuk kertas tiga….skema yg pnuh de x?

    • Cikgu tak sempat masukkan skema…tapi untuk soalan 4-6..berikan apa sahaja jawapan yang munasabah akan diteima…7 nilai..berikan nilai yang sesuai dan 8 rumusan..cari dak
      Lam buku teks t5 bab 2.. Bahagian akhir bab

  265. assalamualaikum. sy nak contoh soalan dan jawapan bab 3 tingkatan 4. boleh?

  266. cikgu, esok saya exam sejr f5 bab 2,.. soalan 123 dlm buku teks tp soalan 4, 5 soalan cabaran n kejayaan , 6,7 nilai dan kebudayaan . cikgu boley x bg sye jwpn tuh semua . saya dh buntu ni :'(

  267. cikgu… boleh tolong berikan contoh jawapan pembentukan malaysia… BAB4 tingkatan 5(pembinaan bangsa dan negara Malaysia)

  268. Salam , cikguu , sejarah 3 form 5 ade taa ? sy memerlukan skrng inii .

  269. Cikgu boleh tolong hantar soalan dan jawapan kertas 3 sejarah bab 2 Tingkatan 5 ke email saya.(patrickchieng@hotmail.com)

  270. salam cikgu,ada tak soalan bab 1(tingkatan 5)?

  271. Assalamualaikum Cikgu cikgu semua….akak ibu kpd salah seorang calon SPM 2013…syukur alhamdulillah akak bertemu dgn blog ini..dapatlah akak bantu pelajaran Sejarah anak akak…Semoga Allah berkati usaha Cikgu Cikgu semua..sekarang tanggungjawab akak pulak sama sama membantu anak akak yg minat sangat dgn pelajaran Sejarah tapi malas berusaha..Salam Ramadhan utk Cikgu Cikgu..Luv U All and support U!

  272. alhamdulillah cikgu, terima kasih sebab sediakan skema jawapan untuk bab 6 kertas 3 (:

  273. Assalam. Cikgu, boleh tak cari untuk kertas 3 tajuk ‘tema 10.2 gerakan nasionalisme sehingga perang dunia kedua? terima kasih!

  274. Assalam. Cikgu, boleh tak cari untuk kertas 3 Tema 10.2 Gerakan Nasionalisme sehingga perang dunia kedua..

  275. cikgu, boleh tolong email soalan dan jawapan “Tamadun Awal Manusia”

  276. cikgu, boleh tolong email soalan dan jawapan “Tamadun Awal Manusia”

  277. cikgu boleh tak bagi contoh soalan utk tema 8.3 kertas 3?

  278. Kertas 3
    Malaysia komited dalam melengkapkan prasana bertaraf dunia dalam bidang pendidikan,kesihatan serta sistem pengangkutan dan perhubungan.
    Apakah tanggungjawab anda untuk menghalang kegiatan vandalism terhadap prasana
    tersebut?
    Sila tolongkan saya…..

    • Sentiasa menjadi rakyat malaysia yang perihatin terhadap masalah ini.2.menajauhkan diri daripada rkn yang terlibat fgn masalah ini dan sebagai rakyat malaysia kita akan menasihati mereka yang terlibat

  279. Assalamualaikum .. ckgu sya dari Sarawak .. nak tnya waktu exam boleh bwa skema jwapan tak?

  280. thank you so much…. :)

  281. salam .. blh x beri sye skema paper 3 bab 9 ?contoh soalan ?

  282. Cikgu,
    maafkan saya, boleh cikgu tolong hantarkan Skema BAb 7 Tingkatan 4 kertas 3 yang selengkapnya ke alamat emel ini:
    aamirul42@gmail.com
    Terima kasih

  283. salam cikgu..nak tanya cikgu ade ke skema jawapan utk t5 bab 2?? kalau ade blh cikgu hantar ke emel : cheeshao@yahoo.com…ribuan terima kasih!! =D

  284. Kepentingan

    i. Kepentingan perpaduan kaum adalah sangat dititik beratkan dalam sesebuah Negara makmur. Secara tidak langsung, keharmonian hidup akan terjamin. Contohnya aktiviti seharian berjalan dengan aman dan tenang dan tidak berlaku rusuhan kaum seperti di Negara Negara luar.
    ii. Pembangunan yang dirancangan akan berjalan dengan baik. Contohnya seperti tiada unsur khianat dan dengki antara kaum serta berganding bahu dalam pelbagai sektor.
    iii. Perpaduan kaum juga dapat menjadikan Malaysia sebagai sebuah Negara merdeka.

  285. jawab dalam bentuk esei yang panjang

  286. Cikgu tak sempat masukkan di sini..soalan cikgu boleh kirimkan tapi jawapan tak sempat lagi

  287. Boleh…

  288. Rujuk buku teks ..ada jawapannya

  289. Rujuk dalam blog cikgu..rasa dah disediakan jawapan

  290. Rujuk blog ckgu..rasa dah disediakan

  291. Bergantng kepada markah yang diberikan dan soalan

  292. Waalaikumussalam

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 155 other followers

%d bloggers like this: